Waar moet een landingspagina aan voldoen?

adriaansnoeren 31-03-2022

Landingspagina’s zijn voor veel websites van grote waarde. Met behulp van goed doordachte content en techniek worden nieuwe prospects en klanten verworven.

Kortom: Landingspagina’s zijn ontzettend belangrijk voor het succes van jouw website, maar hoe ontwikkel je een succesvolle landingspagina?
 

1. Kies een doelgroep en biedt relevante waarde

Dit is een open deur, iets waar je zelf waarschijnlijk al wel aan had gedacht. Echter zijn er toch veel voorbeelden waarbij het hier al mis gaat.

Het bouwen van een nieuwe, goede landingspagina begint dus bij het kiezen van een kansrijk segment. Een segment dat op dezelfde manier aangesproken kan worden omdat zij dezelfde (set) behoeften hebben.

Breng deze behoeften in kaart en bepaal op welke manier jouw product kan voorzien in deze behoeften. Enkele voorbeelden van deze productvoordelen:
Deze productvoordelen zijn hetgeen je gaat verkopen aan jouw doelgroep. Het product, de tekst en de afbeeldingen waarmee je dit doet is slechts de verpakking.
Spreek jouw doelgroep direct aan! Veel ondernemers zijn bang om bepaalde segmenten uit hun doelgroep buitenspel te zetten in een bepaalde campagne. Zij proberen iedere boodschap voor iedereen toegankelijk te houden.

  • Tijd besparen
  • Kosten besparen
  • Extra inkomsten genereren
  • Nieuwe connecties opbouwen

2. Personaliseer waar mogelijk

Eigenlijk gaat dit per definitie in tegen de inhoud van het kopje “kies een doelgroep en biedt relevante waarde”. In veel gevallen vallen de resultaten van dit type communicatiemomenten dan ook tegen. Omdat dit type campagne probeert iedereen op dezelfde manier te helpen, voelt niemand zich écht aangesproken en wordt niemand écht geholpen.

Daarom vinden wij het verstandig om juist wél te kiezen. Kies één segment voor jouw landingspagina (en bijbehorende campagne) en focus op de behoeften van dit segment.

Je kan immers zoveel campagnes maken als je maar wilt, dus waarom zou je iedereen over één kam willen scheren?

De conclusie is: Personaliseer waar mogelijk!

Spreek jouw doelgroep aan. Open je landingspagina bijvoorbeeld met “De beste oplossing voor ondernemers in de sportbranche” of ”Speciaal ontworpen voor marketeers”. Je zorgt op deze manier voor veel meer relevantie voor het gekozen segment!
Enig idee waarom social media zo verslavend werkt? Waarom mensen continu blijven swipen en scrollen in apps? Dit is het gevolg van iets dat in marketing termen “Instant Gratification” heet.

3. Instant Gratification

Iedere actie die een gebruiker onderneemt triggert een (kleine) beloning of levert minimaal de kans op een beloning.

Er zijn in de afgelopen decennia meerdere wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar dit fenomeen (denk bijv. aan apen die een nootje krijgen zodra ze op een knop drukken). Keer op keer bleek hier dat een beloning altijd een motivatie was om een vervolgactie uit te voeren.

Dit principe kan je ook toepassen op jouw website. Iedere interactie met jouw pagina, hoe klein ook, kan een “beloning” teweegbrengen. Denk aan links en buttons die van kleur veranderen wanneer de bezoeker zijn cursor over het element heen laat gaan of layers die over een afbeelding komen te liggen wanneer erop wordt geklikt.

Hoe belangrijker de interactie van de bezoeker met jouw website is, des te groter zou natuurlijk de beloning moeten zijn. Vergeet dus ook zeker niet om de bezoeker te bedanken wanneer hij/zij jouw web formulier heeft ingevuld, een bestelling heeft geplaatst of een account heeft aangemaakt!

Je wilt immers dat jouw nieuwe lead of klant de pagina met een goed gevoel verlaat na de conversie.
UX-design is een belangrijk onderdeel van een goede landingspagina. Het design moet slim in elkaar steken en duidelijkheid verschaffen voor de bezoekers. Dit betekent dat alle elementen die afwijken van hetgeen je wilt bereiken, beter uit het design kunnen worden geschrapt.

4. Verwijder de ruis

Enkele punten om op te letten bij het ontwerpen van een goede landingspagina:
Tot slot, wellicht nog wel het meest belangrijke dat we je mee kunnen geven over het ontwikkelen van een nieuwe landingspagina:

  • Gebruik bulletpoints om kort jouw productvoordelen te communiceren
  • Maak een opvallende call-to-action
  • Laat de header/titel en call-to-action overeenkomen
  • Zorg dat de weergave correct is op ieder apparaat
  • Houdt formulieren zo kort mogelijk
  • Verwijder alle elementen die buiten de funnel vallen

4. Maak de resultaten meetbaar
 

Je wilt meetbare doelen bereiken, dus start ook met meten vanaf dag 1!

Data tracking maakt het mogelijk om alle stappen uit de conversiefunnel van jouw landingspagina inzichtelijk te maken, maak hier dus zeker gebruik van!

Enkele voorbeelden van dingen die wij meten:
Zo wordt duidelijk welke elementen toe zijn aan optimalisatie om zelfs na de lancering van de landingspagina betere resultaten te kunnen behalen.

 

  • wie de pagina bezoekt
  • hoe lang de pagina wordt bekeken
  • welke knoppen ingedrukt worden
  • welke velden ingevuld worden