Change management

adriaansnoeren 05-04-2022

Laatst was ik in een geanimeerd gesprek op een netwerkbijeenkomst. Het onderwerp was het overtuigen van (potentiële) klanten tot het overgaan van het maken van een maatwerk webapplicatie. Er is duidelijk een proces binnen het bedrijf wat verbeterd kan worden en waar software op maat uitkomst biedt. Het bedrijf heeft ons immers benaderd. Maar waarom is het dan lastig om over te gaan op actie?

Ik voerde het gesprek met een ervaren ondernemer en hij kwam gelijk op de proppen met de term ‘change management’. Niet geheel onbekend maar het raakt wel de kern. Wat wij vaker zien in de praktijk is dat een bedrijf een bepaalde groei doormaakt maar nog steeds vastzit in de processen uit de eerste jaren. Wanneer je bedrijf groeit en je dus meer personeel en middelen hebt vraagt dit vaak om een slimmere aanpak.

Als voorbeeld noem ik in een pitch altijd graag een planningstool die we een aantal jaar geleden hebben gemaakt voor een bedrijf gespecialiseerd in veldwerk. Ondermeer het doen van bodemonderzoek en asbestonderzoek behoren tot de dagelijkse werkzaamheden. Aanvankelijk gestart met drie man en twee bestelbussen werd er een planning opgezet in Word. In een tabel was gelijk inzichtelijk wie, wanneer met welke bestelbus waar in het land moest zijn voor een opdracht. Maar dan… Binnen een aantal jaren gaat het bedrijf van 3 naar 20 full-time medewerkers en bijna evenzoveel bestelbussen. 

Omdat verandering vaak eng is en de druk van lopende opdrachten vrij hoog is wordt het moment om met een ander systeem te gaan werken uitgesteld. En dan gaat de telefoon bij Modus over. Het voor ons welbekende paniektelefoontje. Het moment is daar dat er niet meer uitgesteld kan worden.

Binnen enkele weken konden we een webapplicatie lanceren welke de Word-planning volledig overbodig maakte. Er is wel goed gekeken naar de layout van het Word-bestand want het was een nadrukkelijke wens dat de basisopmaak en werking van de webapplicatie gelijk zou zijn. 

Enkele voordelen van de nieuwe oplossing:

  • Basisprincipes gelijk aan oude situatie dus makkelijker te adopteren door gebruikers;
  • Inloggen met meerdere gebruikers;
  • Minder foutgevoelig en efficiënter;
  • Backups in de cloud;
  • Geen prints meer op een prikbord maar op je mobieltje de planning in kunnen zien;
  • Schaalbaar! Meer personeel, auto’s en klanten? Geen probleem.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Een software-oplossing in de cloud heeft natuurlijk standaard een enorme lijst aan voordelen ten opzichte van een enkel document.

In feite had deze klant eerder actie kunnen ondernemen om zo gedurende een aantal jaren tijd en dus geld te besparen. De omslachtige methode voorheen heeft in de loop der jaren veel tijd gekost om bij te houden en dit staat niet in verhouding tot de kosten die gemaakt zijn voor het laten bouwen van een webapplicatie door Modus!

Maar waarom is het dan zo lastig om de stap te zetten en de change te managen? Niet direct ons vakgebied maar uit ervaring blijkt onder meer dat bedrijven vaak:

  • niet weten wat er mogelijk is met een maatwerk webapplicatie;
  • denken dat het te duur is;
  • op zoek gaan naar een standaard oplossing (SaaS-platform) welke net niet, of juist heel erg niet, aan de wensen voldoet en daarbij de zoektocht staken;
  • kijken naar de investering en niet naar wat het kan opleveren.

Modus denkt graag met je mee. Mocht er voor de uitdaging die er ligt binnen jouw bedrijf een prima online oplossing beschikbaar zijn zullen wij de eerste zijn die adviseren dit te gebruiken. Is deze oplossing er niet? Of wil je niet dat jouw bedrijf zich moet aanpassen aan software maar juist dat de software zich aanpast aan jouw bedrijf? Daag ons uit en je zult zien dat je binnen enkele weken een efficiënter proces hebt draaien!